George Orwell

Eric Athur Blair George Orwell källa Wikipedia

”journalistik är att skriva det som någon annan inte vill ska skrivas, allt annat är PR”. 

Eric Arthur Blair, mer känd genom författarnamnet George Orwell, född 25 juni 1903 i Motihari, Bihar, Brittiska Indien, död 21 januari 1950 i Camden, London. Erik Arthur Blair var en brittisk författare och journalist. Hans verk kännetecknas av ett skarpt intellekt och kvickhet, en djup medvetenhet om social orättvisa, ett starkt motstånd till totalitarism, en förkärlek till språklig klarhet och tro på en frihetlig direktdemokratisk socialism.

Orwell är väl ansedd som en politisk och kulturell kommentator, förutom skönlitteratur och polemisk journalism skrev Orwell även litteraturkritik och poesi. Hans två mest kända verk är den dystopiska romanen 1984 (1948), och den satiriska romanen djurfarmen (1945). Andra hyllade verk är Hyllning till Katalonien (1938), en berättelse om hans erfarenheter som volontär på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget, samt ett flertal essäer.

Orwells kulturella inflytande, både inom populärkulturen och den politiska kulturen, ger sig till känna än i dag. Flera av hans neologismer, tillsammans med termen Orwellsk (vilket nu är ett ordstäv för något drakoniskt eller manipulativt socialt fenomen eller begrepp skadligt för ett fritt samhälle), har satt sig i den folkliga jargongen.

Wahan Ohaness Harutun 

Källa http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

Kommentarer inaktiverade.