Sokrates

Historiens störste tänkare foto WOH

Av kommunpartiets viceordförande och partikamrat Annika Nordin fick jag en bild på en Platonsskulptur med följande visa ord: good people dont need laws to tell them to act responsibility and bad people will find a way around the laws. Detta inspirerade mig att skriva om den grekiska filosofen som jag tycker mest om. All heder till Platon och Xenofon, men Sokrates tycker jag är den häftigaste filosofen som bevisade att även fattiga människor kan.

Sokrates

Historiens största tänkare?

En omtalad historia förtäljer att Sokrates utpekades av ett orakel som den allra visaste. Detta förbryllade honom då han inte själv betraktade sig som en vis man. Men då han inledde diskussioner med män runt omkring i staden upptäckte han att dem han stötte på var än mindre visa än honom själv. Han kunde därför framhålla detta som ett bevis på relativ kunskap – han själv hade åtminstone insett sin egen okunskap.

Sokrates filosofiska metod eller teknik om man så vill bestod i att förlossa insikter hos andra. Själv menade han att han inte hade någon egen kunskap att förmedla, men genom att konfrontera andra med väl uttänkta frågor kunde dessa erhålla nya insikter.

Om han hade någon egen lära var det tanken om dygden. Att leva i dygd leder till ett lyckligt liv och för detta krävs det visdom. En viktig del i vägen mot visdom är att förstå det oväsentliga i yttre företeelser som ägodelar, mat och dryck samt all slags mänsklig strävan.

Dödsdomen

Sokrates ansågs av sina vänner som en from person med en ojämförbar visdom. Fast han var samtidigt en kontroversiell person i sin stad: många ansattes på gatorna i Aten av Sokrates vassa frågor och detta var inte alltid till förnöjelse. Dessutom spred sig ryktet om att Sokrates förledde ungdomen genom att bland annat påstå att gudarna var ett mänskligt påfund.

Det var också detta som blev huvudpunkten i det berömda åtalet mot Sokrates. Atens domstol bestämde sig för att straffa Sokrates med döden för att han ”förlett ungdomen och försakat gudarna”. Dödstraffet utfärdades med att Sokrates skulle tömma en giftbägare. Då Sokrates själv inte skrämdes av döden drack han godmodigt giftbägaren och därmed blev han ett av de första kända historiska exemplen på personer som avrättats av staten för att de har tänkt annorlunda.

Sokrates skrev inga egna filosofiska verk. Hans filosofi framfördes dock av senare filosofer och författare såsom Platon och Xenofon.

Läs mer på Filosoferna.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.