Behöver vi strukturella förändringar eller nya chefer?

De största kostnaderna för en kommun är personalen, det finns det ingen tvekan om, men rätt organiserad är det ett nöje. Vi kan inte hålla igång ett serviceföretag som kommunen utan anpassad personalstyrka. Personalpolitiken i vår fina kommun är nog den sämsta i hela landet och måste snarast ses över. Men vem ska göra det?

Hur ofta får man misslyckas

I många år och senast vid det senaste KF-mötet uppmanade jag cheferna till skärpning, men enbart skärpning räcker inte längre, svågerpolitiken, maktmissbruk och egenintressen härskar inom förvaltningen och politik. Värst av allt är att den politiska ledningen under Centerpartiets regi är beroende av cheferna och törs inte säga ifrån. Chefsbyten är ett måste och helst även den politiska ledningen.

Faktum är att vi utan ett visst antal personal inte kan driva ett serviceföretag som kommuner är, därför måste verksamheternas personalbehov anpassas efter verksamhetens uppdrag. Kan vi inte uppfylla kraven trots maximal personalminskning då måste vi minska verksamheternas serviceerbjudanden.

Detta betyder att när gränsen är uppnådd och personalminskningen börjar bli ett hinder istället för en konstruktiv besparing att genomföra, måste man börja titta på själva verksamhetensstrukturen och anpassa den till budgeten och därmed till behovet av antalet personal.

Verksamhetens minskning av serviceomfattningen behöver inte anses som en försämring.

Efter många år av försämringar inom skola, vård och omsorg adresserade jag följande ord till förvaltning och politik vid KF och Ks möten.”Enbart genom försämringar som ni kallar för besparingar kommer ni inte att klara er ur krisen. Några veckor senare ringde de själva till tidningen och avslöjade sig själva.”

Får vi kontroll på detta behöver vi inte förstöra våra verksamheter, för det är vad den inkompetenta kommunledningsgruppen gör med överdriven och okontrollerad personalminskning. Det finns en viss gräns där man kan sanera ekonomin uteslutande genom personalminskning.

Sedan alliansen = Centerpartiet tog över 2006 har vi vid varje mandatperiod enbart haft misslyckanden. Under T Larsson blev det en personalminskning på 72-78 personer, Rindi skandalen, men ingen förbättring.

Centerpartisten PA Westhed började 2011 direkt med att sanera Larssons misslyckanden. Personalstyrkan minskades till 558 (KP:s krav 550) för att öka till över 700 personal senare. Detta ledde till att PA Westhed 2015 enbart tre år efter saneringen överlämnade en bräcklig ekonomi till sin efterföljare Stina Munters även hon en Centerpartist som ledde oss vidare i den ekonomiska krisen. Nu nya saneringar av ekonomin igen.

Facit: Centerpartiets usla ledningsförmåga inom förvaltning och politik har varit förödande för vår fina kommun.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.