Biståndsbedömning – rysk roulett!

Biståndbedömning som att spela rysk roulett!

De lokala nyheterna igår kväll och avslöjandet om hur det går till då kommunerna börjar kalla försämringar för besparingar utan att skämmas. Förvaltningarna saknar kompetens, inte resurser. Det tragiska som hände i Gagnefs kommun då IVO blev tvungen att ingripa, kunde även ha hänt i Vansbro under samma dag. Händelserna spelade upp sig för mer än två veckor sedan.  Jag fick då till helgen ett telefonsamtal från en förtvivlad invånare som hade fått ögondroppar, men inte kunde behandla sig själv.

Bistånsbedömningen som att spela rysk roulett!
Bild – foto montage WOH

Personen hade kontaktat IVO och informerat sig och fick rekommendationen att kontakta kommunen för att få hjälp. Två biståndsbedömare, en (konsult och en fastanställd) vägrade att bevilja hjälp. Jag kontaktade ”konsulten-socialchefen” men hon svarade inte den dagen. Nästa dag fick jag tag på den utbrända socialchefen och hon svarade att hon inte kan prata om det pga. sekretessen och att hon litar på biståndsbedömarna och att hon inget kan göra, men att jag kan överklaga beslutet om jag ville. Det lovade jag att göra.

På min fråga om en person som är så sjuk så att hen kan råka illa ut innan domen kommer var svaret att jag kan inte ändra på reglerna. Jag förklarade för ”socialchefen” att personen ifråga hade pratat med IVO i Örebro och en anmälan är gjord. Ärendet måste gå att klara utan bråk. Svaret var hon inget kunde göra. Jag rekommenderade personen att ringa och beställa tid hos distriktsköterskan för att få behandling i väntan på svaret på överklagandet vi skulle göra. Efter mindre än en timme ringde telefonen och personen förklarade att han ska få hjälp inom mindre än en halvtimme.

Jag började fundera vad anledningen till den plötsliga förändringen var. Svaret fick jag då jag tittade på de lokala nyheterna för Dalarna och de tragiska händelserna i Gagnef kommun, där hade IVO agerat efter en anmälan.

Dessa händelser besannar mina krav om att flera chefer måste bytas ut eller blir tillsagda, annars blir personalen utsatta för repressalier och andra har helt enkelt inte den utbildningen som krävs och behövs, de får inte finnas där. Jag är bra informerad om hur det ser ut i verksamheterna och i kommunhuset.

Som grundare och ordförande för Kommunpartiet vill jag härmed tacka IVO för sina humana insatser.

Jag kommer att begära en förklaring av ”socialchefen” över hennes agerande. Ljög hon för mig? Är hon fortfarande utbränd eller blev hon rädd efter avslöjandena i Gagnefs kommun? Jag undrar om Gagnef och Vansbro kommuner har samma konsultföretag.

Grundare och ordförande Kommunpartiet.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.