C ledning styr kommunen i kris igen

Den 23 augusti 2011 skrev Tidningen visions redaktör Anni Alm Sparkrav i Vansbro –uppsägningar väntar. Vansbro kommun måste spara 26 miljoner kronor. Samtliga förvaltningar ska spara åtta procent vardera det motsvarar 60 anställda bara inom barn och utbildning, omsorg och vård. Kommer ni ihåg det?

C ledning styr kommunen i kris igen

108 Punkter tog man fram. Anställningsstopp krävdes av G Magnusson. En ekonomi överordnad all annan krav och drastisk personalminskning var mina krav. Samarbetspartierna C & S och C & A genomförde försämringar  inom skolan, vården, brandkåren mm. Dåvarande k-råd PAW krävde avskaffandet av kommunens alla frivilliga åtaganden som konsumentvägledning, ungdomsgården, musikskolan och kulturskolan som nu T Larsson (KD) och Andersson (S) kräver, men så blev det inte tack vara Kommunpartiet.

I motsats till populisterna Larsson/Andersson säger jag nej till avskaffandet av den servicen. Den servicen behövs och är ingen stor ekonomiskt belastning. Det verkar som om Larsson/Andersson har sovit vid förhandlingarna 2011.

2012 hade vi 558 års anställda. Idag har vi fler än 700 årsanställda. Detta är resultatet av en misslyckad effektivisering av verksamheterna. Förvaltningen och politikerna som försökte med alla medel att köra över mig är själva slutkörda och klarar inte av att styra belastningen av kostnaderna i rätt riktning. Att klara kostnaderna enbart genom försämringar inom skola, vård etc. som den så kallade ”kommunledningen” har planerat kommer att försämra läget ytterligare.

Försämringarna började redan 2013 och dalgången var i rullning. Man trodde att man hade kontroll på det ekonomiska läget, men så var det inte. Vår krav om 5 % överskottsmål sopades bort. Ks röstade för en överskottsmål på skrattretande 0,25 %. Bevisligen röstade tio politiker fel.

I desperation kräver nu  förvaltningen djupare diskussioner, tydlig rollfördelning mellan politik och förvaltning och att politiken fokuserar på frågan – Vad Vansbro kommun tillhandahålla för tjänster och till vilken kostnad.

Det hade ni redan 2011 kommit överens om, det ledde till att ni körde samma politik mot mig, som era riksdagspartier gjorde mot Jimmie Åkesson och igen misslyckades ni. Ni (3 politiker och 5 chefer) hade/har ju alla möjliga Ks delegationer. Vad vill ni göra annorlunda den här gången?

Vem vill ni isolera den här gången för att rädda er själva?

Ni kommer att fortsätta slå vakt om maktmissbruk, svågerpolitik och egenintressen och kommer att misslyckas igen.

Uppsägning av 100 anställda är ett krav inte enbart för att få ekonomin i balans igen, men även för att införa och långsiktigt behålla normala förhållanden inom skola och vård som är en rättighet som våra medborgare har rätt till.

För att inte hamna i samma situation som idag, är det nödvändigt att trappan sopas uppifrån ner.

Nästa rapport blir troligen en kommentar om politikernas yttrande i S. Thomsens rapport Stålbad väntar Vansbro kommun.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.