Centerns antagonistiska skolpolitik

Efter tio år av alliansens skolpolitik där ibland sex år i samarbete med s-partiet kan vi konstatera att deras antipatiska beteenden mot läraryrket och utbildningsväsendet är förödande för vår fina kommuns skolresultat. Redan 2008 kom B&U nämndens ordförande Weigel ( C ) med förslaget att sänka lärarlönerna. Det kunde jag med hjälp av G. Magnusson (S) förhindra. Vi vägrade att acceptera sänkta personallöner.

Kaoset fortsatte, utbyten av tre skolchefer, flera rektorer och massor av personal sökte jobb i andra kommuner eller slutade helt och ersattes med folk som

Östraskolan Saltvik, foto WOH

hade fått sparken i andra kommuner. Nya chefer utan egen motivation underordnar sig hierarkin, förklarar samma förbättringskliché som sina misslyckade föregångare och fortsätter mot nya misslyckanden.

2011 föreslog vi att byta ut alla obehöriga mot behöriga lärare, men inget hände. Resultaten i skolan försämrades radikalt, enbart 42 % av gymnasieeleverna och 63 % i våra övriga skolor klarade proven. Förra året klarade enbart 47 % av eleverna det nationella provet i trean och i övriga skolor klarar enbart 67-73 % ett godkännande. Man klarade inte skolinspektionens krav och nu har de varit hit igen. Vi har fått utförlig information om att privatpersoner har anmält kommunen.

Vid den senaste  Lärarnas Riksförbundsrankningen hamnade  Vansbro kommuns skolor på plats 286 av 290. Rankningen för de elever som uppnått målen i åk 6 är 74 och i åk 9 är 77. Behöriga till gymnasiet är 77 som ger en rankning på plats 271 av 290. Nyinvandrade är inte inkluderade i beräkningarna. När det gäller behörighets och legitimationsrankning ligger kommunen på plats 168. Det firade man med att bjuda på tårta. Tro mig eller inte, till och med jag fick smaka på en bit av kakan.

Det är frustrerande för oss övriga politiker. Centerpartiet måste bli av med de utbildningsfientliga politikerna som är enbart med för egenintressen. S partiet uppmanar jag igen att lämna ifrån sig ordförande- posterna i utskotten innan de blir utkastade, Alliansen har majoriteten i alla utskott.

En förkortad version av denna rapportering publicerades inte som insändare av DT redaktionen i Falun. Ingen förklaring gavs varför.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.