Chefernas-inkompetens kostade kommunen 5 000 000 kronor

Introduktion: Det som ni läste i Falu-Kuriren och som alla i kommunen pratar om nu för tiden och det ni nu läser som en kommentar av mig på politikernas påståenden som de själva inte tror på är bara en del av ett enormt ”politiskt” misslyckande orsakat av verksamhetschefer som är helt sluta. Efter Larssons misslyckande och Centerpartiets övertagande 2010 har Centerpartiet tappat kontrollen och gjort sig beroende av verksamhetschefer som inte klarar av sina uppdrag längre. Centerpartiet själva måste nu omorganisera sig för att ta fram en bättre ledning och prestera bättre. Det ni håller på med är inte acceptabelt längre.

Den här rapporten som jag nu är tvungen att skriva om är baserad på Falu-Kurirens redaktör Sven Thomsens rapportering om de förhållanden som har pågått i vår fina kommun och som blev vållad av tjänstemannaväldet och bristen på en konstruktiv politisk ledning som Kommunpartiet kräver.

Jag kommer att dela rapporteringen i flera delar och kommentera med vad som är sanningen.

Vad ska man säga Foto WOH

Vid ett KS beredningsdagsmöte ställde jag frågan om det var sant att 3 konsulter hade blivit anställda pga. att flera anställda hade sagt upp sig och börjat arbeta i Malung-Sälens kommun. Nall Lasse som var/är ordförande för utskottet bejakade svaret. Jag vände mig till Stina Munters och krävde att genast sätta stopp för vansinnet. Ännu en gång blandade sig Nall Lasse in i diskussionen med svaret ”då blir det kaos i verksamheten”.

Kaoset var ju redan ett faktum och konsekvenserna kunde vilket litet barn som helst räkna ut, men inte de ansvariga ordförandena och verksamhetscheferna. De hade inte fattat vidden av sin hjälplöshet. Facit, Konsultkostnaderna för några månader blev 3 491 000 kronor och det hela fortsätter, likaså politiker och chefer.

Human & Heart AB konsultens kommentar på mina förklaringar och att inte ett öre mer skulle satsas på utredningar som inget kommer att ge var ”det stämmer, men enbart filosofiskt”. Han ville ha mera tid, mera tid betydde mera pengar för honom 646 521 kronor är ok för ett nollresultat. Tjänstemannaväldet och deras marionetter var nöjda, de hade hittat en syndabock.

Citat ” Med facit i handen skulle vi naturligtvis gripit in i ett tidigare skede från politiken, detta är fullständigt oacceptabelt, konstaterar Nall Lasse Andersson”. Han uppger att han försökte få igång ett agerande, men fick inte med sig övriga politiker i kommunledningen, utan tiden gick och det hela rullade bara på i allt högre fart.

Det här är hyckleri Nall Lasse Andersson, ni sa nej till alla mina förslag för att sätta stopp för verksamhetschefers konspiration mot Lund. Ni var och är fortfarande livrädda för kärringstrojkans repressalier.

Bild? montage WOH

Förvaltningschefen Elisabeth Hekkala uttalande är struntprat. Hon försöker att bilda en falsk opinion och jag kommer inte att kommentera de lögner hon, personalchefen och äldre och omsorgschefen håller på att sprida. Dessa personer ligger bakom den största delen av misslyckanden och måste bytas ut snarast möjligt, annars kommer det hela att fortsätta som hittills efter några månader. Det sa jag vid diskussionerna och kommer även i framtiden att hålla mig till. Jag har massor med erfarenhet när det gäller ledning och koordinationer och jag vet vad jag pratar om.

Anders Heds uttalande är det vad jag alltid har sagt och det gäller fortfarande. Inkompetenta chefer har vi inte råd med.

I början av 2017 vid ett KS beredningsmöte där förvaltning och politik var närvarande förklarade jag att tjänstemannaväldet har blivit den största förstörande faktorn för kommunens verksamheter och ekonomin. Usel personalpolitik, ledningsinkompetens hos verksamhetschefer och politik tvingade fram försämringar inom alla verksamheter som kallades för besparingar etc. Listan är lång.

En annan bidragande faktor till kaoset är en del politikers och partiers beroende av tjänstemannaväldet (C, S och KD) här gäller det anställningar och arvoden. Exempel på det är T Larsson som alltid ställer sig upp mot mig för att försvara verksamhetscheferna trots att han är medveten om att jag har rätt i mina förklaringar. Personalchefen sprider osanningar om mig och mitt parti och förklarar stolt i sina uttalanden att ingen av kommunpartiets medlemmar kommer att anställas i kommunen så länge hon är kvar.

Det är mycket glädjande att nu kunna läsa att NE Edlund har svängt in på min linje. Det verkar som om han nu efter två år av varningar förstått att tjänstemannaväldet i kombination med en ledningslös och omogen kommunledningsgrupp är förödande för kommunen. Det är även två år sedan jag förklarade för verksamhetscheferna att de är slut.

Det återstår att se hur ”mycket kraftfulla” kommer politikerna att vara utan mig, Wahan Harutun, när de sitter öga mot öga med tjänstemännen.

Vad är nästa steg? Ingen vet!

Stina Munters som bär huvudansvaret för hela kaoset och kostnaderna har som vanligt ett jättejobb och mycket att göra. Hittills har vi inget annat sett än mycket snack och ingen verkstad.

Stina vill även ta ett samlat grepp och hitta lösningar, hon menar att det handlar inte bara att byta ut personal, men hon säger inte heller vem som ska hitta lösningen. Hon tänker troligen på Hekkala, Tännström eller kanske hela ”kärringtrojkan”?

Utskotten, kommunstyrelsen, Kommunfullmäktige och dess presidier var inte ens kapabla att lösa ett enkelt återremissärende gällande sjuka politikers krav på högre arvoden. Vad kan man förvänta sig av dessa ”styrande” politiker? Den här ledningen i vår fina kommun är beroende av tjänstemannaväldet och de kommer att vinna striden. Bäst är att ni politiker håller tyst och fortsätter gnälla på mig istället för att ni inte är tillräkneligt starka för att stå emot tjänstemannaväldes repressalier och ni kommer att underkasta er deras maktmissbruk.

Ni är dömda till underkastelse. Ert problem är att ni saknar kompetens.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.