Den strategiska planen

Den 16 september var det dags igen för ett ”extra” kommunfullmäktigemöte. En motion från Kommunpartiets grupp var så besvarad så att vi inte ens kände igen den som vår motion och var tvungna att reservera oss emot den utan diskussioner. Det som var konstigt i det hela var att jag någon månad tidigare inte ens fick lägga ett tilläggsförslag till Kommunpartiets motion om ”Varg fri kommun”. Nu har jag krävt ett skriftligt svar på anledningen. Frågan är om jag måste byta namn till Svensson eller Persson för att mitt partis motioner ska accepteras i fram tiden.

Då var det dags för den strategiska planen, mest tid behövde ekonomichefen för att dra presentationen och därefter svara på frågor från ledamöterna som är helt normalt. Ledamöterna hade som vanligt gjort sitt jobb och fått sina order, ingen hade en fråga utom KF ordföranden, men vi vet ju alla att han gärna vill göra sig märkvärdig utan att fatta att han enbart förlöjligar sig.

Nästa pratare var K-rådet Westhed som försökte bluffa att man hade amorterat 50 miljoner kronor, men märkte själv att han ljög och bad ekonomichefen om rättelse. Ca 25 miljoner kronor som kommunen var tvungen att betala för att undvika ytterligare försämrade betalnings villkor. Ju det är inte lätt att hålla sig till sanningen när man inte är van vid den.

Naturligtvis var det dags för Larssons tal utan att säga mycket om själva planen, men han visste i alla fall att misslyckandet som han själv är medansvarig till kommer att lindras av pengar kommunerna kommer att få av AFA försäkringar, det kan bli runda sju miljoner för Vansbro kommuns del. Jag kan berätta att kommunerna även nästa år kan komma att få lite pengar tillbaka, inte så mycket som i år förstås.

Socialdemokraterna säger som vanligt inte ett ord när det gäller diskussioner om ekonomin och vänsterpartiets ordförande, ja vad gjorde han? Han kritiserade mig för att få positiva poäng hos sin arbetsgivare (kommunen) och hans chef. Förra året reserverade de sig mot planen, men i år nöjde de sig med att kritisera mig trots försämringar inom vård, skola mm. Svågerpolitik och egenintressen är mer än vad en del kan klara. Jag förstår inte vad Vänsterpartiets tystnad berodde på? Kan det vara pga. Att deras ordförande nu är underställd k-chefen? Eller finns det mer vi måste titta på? Vem vet.

Historiken är en bra barometer för att kunna bedöma vad som kommer näst. Historien visar att kommunledningen har sedan 80 talet misslyckats att få ordning i ekonomin.

1980 var Vansbro kommun landets rikaste kommun. Efter att Centerpartiet tog över makten blev det slut på pengarna som ledde till att Socialdemokraterna som tog över fortsatte i samma spår och lånade 150 miljoner kronor som ekonomerna fortfarande plågas med. Detta betyder att en bedömning av ett misslyckande var hög- aktuellt. Det är ju samma politiker som fortfarande styr kommunen.

Ett av kommunens viktigaste dokument är den strategiska planen där även den ekonomiska budgeten ingår. Planen ger besked om vad kommunen prioriterar, vilka mål som ska uppnås, vilka resurser som behövs och hur de ska finansieras.

En strategisk plan för mig är ett sjökort, även vår fina kommun behöver en karta att styra efter. I den kartan har man den information man måste ha för att klara uppgifterna.

Har man inte den informationen så ”blir man som Columbus”

  • Han viste inte vart han skulle åka när han åkte!
  • Han visste inte var han var när han var på väg!
  • Han visste inte vart han hade kommit när han var framme!
  • Han visste inte hur han skulle ta sig tillbaka och
  • Han åkte för andras pengar.

Vi kunde inte göra något annat än att reservera oss mot en strategisk plan som är dömd till misslyckande, precis som året innan.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.