FANTASTISK ORGEL.

I Piteå har en otrolig orgel konstruerats i samverkan mellan en stor grupp orgelspelare och musiker, bl. a Benny Andersson från Abba som tydligen haft ledningen för arbetet, som pågått i tre år. Nu är det avslutat, orgeln har invigts av Benny Andersson som presenterade den vid ett TV-program den 7 juni och med repris 8 juni.

Orgel D-J kyrka Foto WOH

Orgel D-J kyrka Foto WOH

Orgeln är stor som ett hus och innehåller flera rum. I dessa fanns, sades det, celesta, slagverk, rörklockor, vibrafon och kanske något mera som jag inte hann anteckna. Jag uppfattade att alla rummen kunde användas tillsammans, det kan ju vara fel. Men det blev ett oerhört vattenfall av ljud när man drog igång för fullt och med annorlunda ljud än från en vanlig kyrkorgel. Det förklarades också att orgeln svarar blixtsnabbt på anslaget, en gängse kyrkorgel har en viss fördröjning innan ljudet kommer.

Orgeln har 9 000 pipor och den som når högst upp var 64 fot hög. Naturligtvis är det ett oerhört komplicerat orgelverk som tillåter helt andra klanger än en vanlig kyrkorgel. Enligt vad som sades mäter den sig med de mest berömda kyrkorglarna i Europa. Den ger möjlighet att spela modern och komplicerad musik och väntas locka många intresserade till Piteå.  Hampus Lindvall, en av Sveriges främsta orgelspelare, kallade orgeln för ett ”King-Konginstrument”!  Många kända kyrkomusiker deltog i programmet.

Programmet släppte in olika instrument såsom flöjter, fioler, dragspel, klarinett att spela tillsammans med orgeln vilket skapade en speciell effekt. Särskilt då spelmansmusiken blandades in i slutet av programmet. Man spelade tillsammans en polska samt En skrift i snön av Christina Lung och där ingick också körsång. Orsa Spelmän var också med tillsammans med Björn Ståbi.

Det sades inget om vem som bekostat denna imponerande orgel med byggnad, den borde ju ha kostat avsevärda summor. Orgeln med byggnad var färdig redan i oktober 2012 då den invigdes. Det som visades i TV var en presentation.

Jag gör inga anspråk på att begripa mig på musik på orgel men ville sprida vetskapen om denna unika orgel genom att anteckna så mycket som möjligt för Kommunpartiets i Vansbro hemsida. För den som blir intresserad och kommer till Piteå i sommar går det kanske att få höra den.  Den är verkligen något att avnjuta.

Erik Wanfors i juni 2014. Publicerat den 12 juni 2014

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.