Hur gamla är träden?

 

Träd lika gamla som Vansbro

Träd lika gamla som Vansbro

Det finns i Vansbro centrala delar väldigt få träd kvar sedan samhällets barndom. Inne på Länsmansgården finns flera majestätiska träd som jag beundrar. Kanske de är lika gamla som Vansbro eller 122 år. Den högsta furan når upp over husets tak, några till är nästan lika höga.

Länsman Nils Forsberg måste ha hållit vakt så att träden inte fälldes. Senare var det Bössfall som övertog huset, som såg till att träden fick stå. De har ett högt skönhetsvärde.

Jag kommer nu ihåg när det hus som var läkarmottagning i Vansbro revs fälldes en lika mäktig fura det borde ha varit på 1980 talet eller senare. Jag skrev i Falu Kuriren och roade mig med att räkna årsringarna. Jag tror att jag kom nästa upp till 90 ringar. Sen skrev jag en krönika med hänvisning till olika årsringar och vad som hänt i världen det året.

Det här största trädet på länsmanstomten kanske var bara en liten decimeterhög planta när man byggde järnvägshotellet och vårt första stationshus som nedbrann 1898. Det går ju att fastställa de här trädens ålder om man har en speciell borr som kanske någon har. Om någon har en sådan borr och vill prova kan det inte ske utan en överenskommelse med Hendrik Brandt som idag är ägare av länsmanshuset. Han kanske är intresserad?

Erik Wanfors, mars 2014. Publicerat den 1 april 2014


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.