Kan du lova efter tolv års styrande?

Jag hade lovat att skriva om kommunens revisorer och deras arbete. Det blev inte så pga. valarbeten. Jag hoppas att jag får tid att göra det eftersom nu finns det ”politiker” som inte fått ansvarsfrihets beviljat och vill hämnas genom att inskränka på revisorernas befogenheter. Detta anser jag vara  ”Hitler fasoner” och maktmissbruk.

Foto och montage WOH

Men nu till det som våra politiker har lovat vad de ska göra på frågan om ”Kan du lova” att kommunens ekonomi kommer att förbättras och i så fall hur ska ni göra?

Jag vill börja med att påminna politikerna och våra läsare att Alliansen hittills styrt vår fina kommun i tolv år därav åtta år med Socialdemokraterna. Fyra år under KD ledning och åtta år under C & S och C , KD, M och L ledning. Man hade tolv år på sig att genomföra det de lovar nu. Varför klarade man inte att hålla det de lovade 2006, 2010 och 2015?

Mellan åren 2011 och 2015 hade vi en ekonomi i balans tack vare att Westhed och Co följde Kommunpartiets rekommendationer att ”Vansbro kommun för en ansvarsfull politik där ekonomin är överordnad övriga krav.

Förfallet började redan 2013 då vi hade de bästa ekonomiska resultaten. Avsikten med att omorganisera och effektivisera verksamheterna blev en omöjligt uppgift för förvaltningen att lösa och som var tvungna att ta konsulthjälp som kostade kommunen 36 miljoner kronor den mandatperioden. Det gör 750 000 kronor konsultkostnader varje månad.

2016 var det slut med migrationspengar, slut på AFA pengar och slut på Löfvens 15 miljoner flyktingpengar. Vart tog pengarna vägen? Ingen vet!

Jag ska nu skriva några av de löften politikerna nu lovar att göra, det vill säga de som redan suttit i tolv år vid makten. Ni får gärna svara själva vad i tycker att svaren ska vara.

Fokusera på effektiviseringsåtgärder. Personal ska endast tillsättas efter behov. se över förvaltningsorganisationen. göra en djupgående analys. ”försöka” hitta strukturella kostnadsbesparingar. underskott 2017 och kommer bli det även 2018. Detta måste vända!.  Full kostnadskontroll. tydliga med vad som är kommunens uppdrag (ska man lägga ner biblioteket i DJ). Internkontroll som man inte klarar.

Som sagt tolv år varför gjorde ni inget?

Tiden går! Foto och montage WOH

Jag frågade Jan Erik Stövling, vad är det vi håller på med? Han skrattade och svarade, samma sak som förra mandatperioden, vi börjar om igen och slutar med budgetunderskott som vanligt och börjar om igen. Han hade rätt.

Den 26 september är ett extra inkallat beneredningsdagmöte för att diskutera ekonomin som man inte kan åtgärda med enbart försämringar som de kallar för besparingar. Följer de inte Kommunpartiets rekommendationer och våra yrkanden på att byta ut några så kallade högre chefer kommer de styrande partierna C, S, KD, L och M att misslyckas igen.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.