LSS-hemet står nästan tomt

Kommunens nya LSS-boende står nästan tomt – två av sex lägenheter är uthyrda

I höstas invigdes Vansbro kommun sitt nya LSS-boende. Det har sex lägenheter med tillsyn alla dagar i veckan och dygnet runt. Men endast två av de sex lägenheterna har fått hyresgäster skriver Falu-Kurirens redaktör Sven Thomsen i hans rapport som är objektiv och tydlig, men sen börjar politiken förvränga sanningen.

Vi fick krav och hot om vite om vi inte såg till att ordna med ett LSS-boende, säger politiken. Det är ingen som tvingar kommuner att bygga LSS-boenden om kommunen sköter sina uppgifter, men det gjorde kommunen inte. Två av lägenheterna är redan omgjorda till korttidsboenden. Var är vi på väg?

Wahan Harutun ordförande Kommunpartiet

Citat. ”Saknar man, eller har dålig, kontakt med samhället kan insikter och moraluppfattning komma att luckras upp. Detta kan resultera i brister i beslutsfattandet samt en risk för att de som vistats länge i maktens korridorer kan komma att gå andras ärenden än folkets.” 

För att verksamheten skulle spara pengar stoppades en LSS berättigad person in i Bäckaskog och som efter två år höll på att bli psykiskt och fysiskt vrak. Kommunpartiet tog upp ärendet i Fullmäktige och hotade med att åtgärder tas om inte snart något händer. Efter ett halvt år flyttade personen till Stockholm och mår nu mycket bra. Här i Vansbro hade han blivit ett psykiskt vrak. Vi hade kontakt med Stockholm i några år.

Ingen har tvingat på oss byggandet av ett LSS-boende och alla partier i KS var överens om att det kommer att avlasta kommunens ekonomi med några miljoner i form av besparingar och/ eller i form av inkomster. Jag är övertygad om att det är fortfarande så, men då behövs det kunniga chefer och engagerade politiker. Det enda våra chefer med stöd av politiken är bra på är att bråka mot varandra för maktens skull. En total rensning är brådskande helst även bland lägre chefer och annan personal.

Misslyckandet beror på ledningsbrist som inte har förmågan att presentera en produkt. Arbetet med marknadsförandet av hemmet skulle ha börjat redan för ett år sedan, men våra politiker och chefer tror att allting händer av sig själv.

Lika viktigt är det att vi får ordning i den överdimensionerade administrationen för att höja kommunens image och förbättra de dåliga ryktena i Dalarna och Sverige.

Dessa kontinuerliga misslyckanden påverkar politiker och förvaltning och bromsar konstruktiva beslutstaganden. Bäckaskog ärendet skulle ha varit klart redan för drygt ett år sedan, men fortfarande remitteras ärende hit och dit. Politikerna har genom de eviga misslyckandena inte förtroendet i sig själva och törs inte ta beslut pga. rädslan för att misslyckas igen och konsulterna tjänar på politikernas osäkerhet.

Wahan Ohaness Harutun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.