Malörtsambrosian!

Malörtsambrosian foto WOH

Vad är det? kanske ser den fin ut när den blommar. Kanske gör den nytta inom medicinen, tvivelaktigt är ryktet att den kan skydda kläder mot mal. Den används som krydda i en del viner. Däremot är den mycket farlig för allergiker. Den här elaka växten påminner mig om samarbetet mellan Alliansen och S & V, mer skada än nytta, mer egenintresse än kommuninvånarnas väl. Jag har skräpet i min trädgård och en del är över en meter höga och jag lovar att göra slut på ohyran. Var försiktig de är taggiga så använd handskar.

Wahan Ohaness Harutun

 Varning för malörtsambrosian!

Frön från malörtsambrosia följer med de solrosfrön vi matar småfåglarna med och den sprider sig nu snabbt i Sverige. Malörtsambrosian är extremt allergiframkallande och risken finns att man utvecklar allergi bara genom att ha den vid fågelbordet nära huset där man bor. Ta på handskar och rensa bort den direkt!

Visst är den vacker med sitt skira bladverk, den nu på hösten upp till 80 cm höga malörtsambrosian, Ambrosia artemisifolia. Men rensa bort den så fort du upptäcker den i din trädgård. Växten är starkt allergiframkallande.
Du behöver inte gräva upp den nu på hösten, malörtsambrosian är ettårig så det räcker med att klippa av den jämns med backen.
Plantan dör när frosten kommer och hinner inte sätta frö om frosten är tidig, eftersom den mognar sent. Men nu när vi haft flera varma höstar har många frön överlevt och grott till våren. Det har hänt flera gånger, sade Åslög Dahl, nu doktor i botanik och forskningschef på företaget Botaniska Analysgruppen, till Natur & Trädgård redan för åtta år sedan.
Höstarna har inte blivit svalare och nyligen slog Åslög Dahl återigen larm i pressen.
Överallt där malörtsambrosian drar fram ger den stora problem med allergier. Den är mycket aggressiv och orsakar astma dubbelt så ofta som andra pollenväxter, Det är sannolikt att fler kommer att bli allergiska i takt med att malörtsambrosian sprider sig. Och redan allergiska kan bli ännu känsligare, har hon sagt i intervjuer.
Om denna i vår flora ovälkomna växt får fäste förlängs pollensäsongen. Efter vårens och försommarens problem med pollen från al, hassel och björk blommar malörtsväxten gråbo från första hälften av juli och några veckor framåt. Förr sades att allergibesvär orsakade av pollen tog slut med sista gråboblomman. Nu förlängs den av att malörtsambrosian sprider sitt frömjöl från augusti ända till november.

Svår att stoppa
Malörtsambrosian är ingen ny växt i Sverige. Första fynduppgift är från Lund i Skåne och publicerades 1866 (Hylander 1971). Men det är genom den allt populärare vintermatningen av våra stannfåglar den fått sin spridning. Nu finns den från Skåne upp till minst Sundsvall.
Växten kommer ursprungligen från Nordamerika.

Artikeln kan läsas i sin helhet på länken nedan.

http://www.naturochtradgard.se/smattogott_malortsambrosia.html

Kommentarer inaktiverade.