Maten vid kommunens seniorboenden

 Till Kommunfullmäktige, Vansbro kommun

Motion avseende maten vid kommunens seniorboenden

Vid kommunens seniorboenden kan pensionärerna beställa mat från kommunens skolkök och få maten levererad genom hemtjänsten. För att beställa får varje pensionär en meny där de kan se vad som tillagas. HungerEn portion kostar femtio kronor och innehåller då en varmrätt. Det är oftast en till två potatisar och något kött och kanske en halv tomat eller någon kokt morot. Måltidsdryck är vatten och det kan finnas knäckebröd och möjligen margarin. De gånger det är soppa finns det en skiva mjukt bröd med och möjligen en ostskiva. Sedan är den äldre också TVUNGEN att beställa minst tre måltider om personen vill beställa mat under en vecka. Vilket förmynderi!

För de lärare som inte äter pedagogisk lunch på skolorna finns det möjlighet att köpa skollunch för femtio kronor. Då ingår 8-12 olika grönsaker, sallader och keso. Man får hämta i princip hur många gånger som helst. Man kan dricka så mycket mjölk man vill.

Knäckebröd och margarin finns alltid. De gånger det är soppa kan man ta hur många skivor mjukt bröd man vill och ofta finns det tre olika pålägg.

Att det ska vara en sådan skillnad på var tallriken finns är rent ut sagt SKAMLIGT. Hur kan kommunens politiska majoritet godkänna en sådan behandling av våra äldre? Det är inte svårt att lägga färska grönsaker och salladsblandningar i en liknande låda som varmrätten ligger i.

Att sedan kalla varmrätten för ”varm” rätt är heller inte rätt många gånger. Allt som oftast när de äldre väljer att sitta i matsalen på seniorboendet är det hemtjänstpersonal som ska värma på maten. Detta sker många gånger så dåligt att maten serveras ljummen eller till och med kall. Vem vill äta då? (Retorisk fråga).

Bröd och mjölk går också att se till att det finns på seniorboendena. Ingår det när lärare betalar femtio kronor för maten skall det också ingå när våra äldre betalar lika mycket, för det som ska vara likadan mat.

Det är diskriminering att behandla människor olika utifrån ålder. Det finns en lag som säger det uttryckligen.

Vi i Kommunpartiet yrkar därför att:

  • De äldre på kommunens seniorboenden själva ska få bestämma om de vill beställa mat för en dag eller fler. Det är inte kommunens sak att pracka på människor saker, särskilt inte när dessa människor har svårt att tala för sig och göra sin stämma hörd.
  • Det ska vara möjligt att även välja bland färska grönsaker och sallader.
  • Det ska finnas tillgång till mjölk som måltidsdryck
  • Det ska finnas möjlighet att få upp till fem skivor mjukt bröd de gånger det är soppa. Dessutom ska det alltid finnas tillgång till ost.
  • Den måltiden ska inte kosta mer än den gör idag, d.v.s. femtio kronor.
  • Maten alltid ska vara ordentligt uppvärmd när den serveras i boendets matsal.

Kommunpartiets Fullmäktigegrupp, Vansbro kommun.

 Wahan Ohaness Harutun                                   Per Rostgaard Ewald

Motion # 1 december 2014


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.