Moderaternas oklarheter!

Enligt Falu-Kuriren föreslår nu Moderaterna i Vansbro ytterligare åtgärder för att minska utgifterna, den här gången genom att sänka kostnaderna för kommunpolitiker. Att Allianspolitikerna har tappat kontrollen och inte längre litar på varandra och inte heller på förvaltningen som jag officiellt anklagar för ”trolöshet mot huvudman”.

För några månader sedan uppmanade de övriga politikerna mig att vara med och följa deras politik som alla andra partier, men jag vägrade och vi är fortfarande inte till salu. De hade valet att följa KP:s krav eller misslyckas. Nu har de börjat protestera mot sin egen politik till förmån för KP:s konstruktiva politik.

Moderaterna menar att det finns ett stort symbolvärde i att även spara på arvodeskostnaderna för kommunpolitiker (hyckleri). För någon månad sedan tredubblade politikerna alla utskottsordförandes arvoden. Enbart KP reserverade sig mot beslutet. Varför sa M inte nej till höjningarna då? Spelade egenintressen en större roll än KP:s besparingskrav?

Minskningen av antalet förtroendevalda i KF betyder ytterligare försämringar för demokratin genom att gynna tjänstemannaväldet som redan dikterar de politiska besluten. Vilken politisk grupp ska pengarna delas till den här gången? Kan det vara förtroendevalda med företagare bakgrund?

När det gäller åtgärdslistorna vet jag inte vilka listor Skagerling pratar om. Åtgärdsplan 2019 som bestod av sex punkter som även jag fick delta i och besluta om godkändes inte av mig och skickades tillbaka till Ks för att få mera förtydliganden och därefter såg jag ingen åtgärdsplan. Det vad Skagerling berättar om listorna är sant men inget nytt. Tjänstemannaväldet har total kontroll på marionetterna.

Enligt tidningen tänker M även minska personal med 25 tjänster. Moderaterna är otydliga i sina uttalanden. Enligt mina tidigare (2019) konversationer med personalchefen var uppfattningen att besparingskravet ska vara ”i storlek som motsvarade” 25 personalkostnader.

Då jag krävde en minskning av personalen hade kommunen över 800 årsanställda. KP:s krav var att minska antalet till 550 personal till att börja med och att ekonomin är överordnad alla övriga krav. Nu måste vi börja röra oss mot KP:s mål 500 personalstrecket och sträva efter att snarast möjligt komma under 550 personalstrecket.

2012 hade vi tack vare KP:s krav 558 personal, åtta fler anställda än vad vi hade krävt. Med det antalet personal och en konstruktiv ledning hade vi kunnat vara en av de rikaste kommunerna i Sverige, men för det behövdes kompetenta chefer och politiker, men de lyser fortfarande med sin frånvaro. Det blev så att vi redan 2013 fick ett budgetdeficit på 13 miljoner kronor. Redan då krävde jag ytterligare rensning inom de så kallade höga chefer.

Facit: börja räkna personalminskningen mellan åren 2006 och 2014 då ser ni att nästa misslyckande är redan en visshet. Dessa åtgärdsmöjligheter har vi inte längre.

Jag upprepar mitt krav än en gång ”köp ut dem nu”.

I början av 2015 hade vi officiellt en personalkostnad på 72 % därefter hittade förvaltningen på nya sätt att räkna fram personalkostnaderna som angavs vara 54 % för att vilseleda politiker och folket. I själva verket var vi uppe till 79 %. 2016 hade jag räknat en personal- kostnad på 87 % men publicerade 85 %.

Antalet anställda för 2019 som jag har fått av personalchefen var 564 anställda. Det är 14-64 över KP:s krav och målsättning.

Vem är det som styr i den här kommunen?
Montage WOH

Dåvarande k-chef som 2015 hade lovat mig att sänka personalkostnaderna som var redan på 79 % och att minska antalet chefer (NE Edlunds kommentar: Nu Wahan får du vad du vill). K-chefen misslyckades med försöket (kärringtrojkan var starka, politikerna svaga och jag var ensam).

Det vore intressant att veta när de 85 % personalkostnader som Moderaterna har fått fram är gjorda. Räknar man antalet personal, löneökningar och antal årsanställda mm. är det något som inte stämmer.

Moderaterna vill även att kommunens verksamheter ska flytta ur externa hyrda lokaler och det välkomnar jag, men vart ska de ta vägen, Torsten Larsson har ju sålt allt vi hade. När det gäller flytt till Stationshuset, varför lägger Alliansen som moderaterna är en del av inte ett förslag och beslutar om det? De äger ju majoriteten och utredningen om stationshuset är ju redan klar sedan länge. Finns det andra problem som Skagerling inte får prata om eller väntar han på att jag ska berätta vad deras problem är?

rör inte min kompis
WOH

När det gäller portalen Skagerling pratar om. Kommunpartiet får inte den information vi är berättigade till att få. Då föreslog jag ansvariga chefen att installera en portal där alla politiker kan hämta den information de behöver. Svaret var för närvarande har vi ingen, men vi arbetar på det. Det var naturligtvis ”Skitsnack”.  Behovet för det bekräftas av moderaterna nu.

När det gäller läsplattor till ”alla” förtroendevalda anser jag vara ett måste år 2020. Beslutet i KF togs pga. att det skulle bli miljövänligare och billigare än papper och brevkostnaderna. Det senaste vi har erfarit har troligen förvaltningen ljugit för politiken om kostnaderna. Det är ju därför vi beslutade om att tillhandahålla med läsplattor, men de tillhörande mobilabonnemangen missbrukades säkerligen av de flesta, är inte berättigade och måste tas bort snarast möjligt utan långa diskussioner.

2011 hade man tagit fram 108 punkter som en åtgärdsplan, det gick bra 2011 – 2012 och 2013 började redan kollapsen. Åtgärdsplan 2019 hade vi sex punkter och nu har de tagit fram 90 punkter som M bedömer som ”allt för få genomförbara förslag”.  Vår bedömning utan att ha sett den nya planen är som tidigare, sämre kan det inte bli de nästa två åren, men sen spricker det och allt börjar på nytt igen.

Utvecklingen skriker efter IT, kunnigt folk och avancerade datorer, men moderaterna har valt en annan riktning och föredrar populism, synd om partiet men det blir så när propagandister tar över. Pär låt inte negativa influenser som hets, populismen och maktbegär förstöra det gamla hederliga partiet.

Även M:s förslag att minska antal politiker i KF är inte fullt utvecklat. Det räcker med att slopa ”informationsdagen” och justera ner kostnaderna för Utskotten istället för att förstöra demokratin. Jämför mitt förslag med ert förslag och räkna ut kostnaderna.

Trots allt är jag glad att nu även M börjat höja rösten. Vi får se hur länge till.

I min nästa rapport ska jag försöka svara på frågan om varför den vikarierande Falu-Kurirens reporter vägrade publicera min begäran om att publicera KP:s bojkott av KF mötet den 27 januari 2020 och varför publiceras andra partiernas frågor. Anser DT ledningen och deras journalister att sidan Kommunpartiet.nu vara en konkurrent och rival? Missa inte rapporten, demokratin som pressen måste försvara är rubbat pga. grälet och maktmissbruket mellan några misslyckade förvaltningschefer och några politiker kontra press.

Wahan Ohaness Harutun, Grundare och ordförande Kommunpartiet


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.