Strategiskaplan Näringslivssamverkan!

Föreningen Näringslivssamverkan i Vansbro startades år 2006 på uppdrag av Vansbro kommun då kommunen pga. kompetensbrist hade ingen näringslivsenhet. Som bekant är var jag inte nöjd med installationsformen som av andra förklarades som att jag Wahan Harutun Kommunpartiets grundare och ordförande var företagsfientligt inställd. Faktum är att de flesta företagare jag pratar med anser mig vara den mest företagsvänliga politikern inte bara i Vansbro kommun. Företagen klarar sig utan kommunen och om inte detta är fallet så är det företag ändå inget att ha. Det är som den tidigare Tyska Kanzlern Helmut Schmitt skulle ha sagt att ”det är vi som behöver företagen inte tvärtom”.

Vid valet 2018 ringde en medborgare och frågade mig om vad jag menade med att KP ligger upp till två år före de andra partierna med våra analyser, förslag och rekommendationer som lösningar. Jag måste be denne väljaren om ursäkt eftersom den här gången behövde förvaltning och politiken hela fjorton år för att förstå sitt misstag och de kommer ändå att krångla till det.

De enda positiva nyheterna vi får om kommunen har vi att tacka företagarna för. Rankningarna för kommunens verksamheter ligger på plats 233 och uppåt till 289, inget man kan skryta med. En rankning på plats 187 firades med tårta och kaffe, till och med jag fick smaka på tårtan. Nu vill de utnyttja företagarnas goda rykten och framgångarna till sin egen fördel. Det är en del av kommunens nya propaganda och ”fejkad news” policy.

Konstigt nog var jag inbjuden till att delta i ett informationsmöte som egentligen bättre skulle ha föredragits vid ett KF-möte. Jag kunde konstatera att de få politikerna som kommenterade ”arbetsmaterialet” gjorde det bara för att säga något. Under mätbara delmål skrivs det att Vansbro kommun ska år 2024 ha följande rankning i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimat i Sveriges kommuner som jag tycker är bra tänkt och bra formulerad. Målet som anges i arbetsmaterialet kritiserades av de två äldsta (tjänstemässigt) politikerna i kommunen, men med sina kommentarer bevisade de enbart att de inte förstått hur det går till att sätta ett mål. Personligen skulle jag byta ut siffrorna Topp 5, Topp 50 eller Topp 100 till en av Sveriges bästa. Trots att jag är orolig för kompetensbristen inom politik och förvaltning vill jag påstå att Oskar kommer att klara sig bra mot inkompetensen och deras motstånd.

En kritik mot förslagen som kommer att försämra vitaliseringen av Kommunfullmäktige hade varit berättigad, men det hade varken politikerna eller förvaltningscheferna upptäckt. Förhoppningsvis kommer de att fundera på det efter att ha läst den här rapporten, men jag tror inte att de kommer att hitta de förslagen, för till det behövs lite tänkande. De förslagen kommer jag att reservera mig emot, det vill säga om jag går till mötet. Besluten är dikterade av verksamheterna och beslutade i utskotten och så kommer det att bli i Kommunfullmäktige. Vitaliseringen av Kommunfullmäktige är en bluff som förvaltningen inte kommer att tillåta.

Vid det mötet pratades mycket om Munkfors och Malungs kommun. Vad är det som man undrar över egentligen? Jag har informerat mig och läst undersökningar och granskningarna som har gjorts om Munkfors kommun. De har liknande problem och fördelar som vi haft, fortfarande har och kommer även i fortsättningen att ha.

Sluta lura medborgarna och er själva med att hitta på ursäkter. Vi har gått igenom allt vad de här kommunerna nu försöker. Höjdpunkterna nådde vi mellan åren 2011, 2012 och 2013 men trots mina varningar och mina rekommendationer för behärskning bevisade ni inkompetens och kunde inte hålla ställningarna och misslyckades. Utan drastiska förändringar inom förvaltningsledningen, politiken och verksamheterna kommer era kontinuerliga misslyckanden att fortsätta som vanligt.

Wahan Ohaness Harutun, Grundare och ordförande Kommunpartiet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.