Vansbro kallas till ett krismöte!

Den 22 januari 2020 skrev Falu-Kurirens redaktör Göran Danielsson: Som en av 26 kommuner med stora ekonomiska utmaningar har Vansbro kallats till möte hos Finansdepartementet den 3 februari. Bakom inbjudan står civilminister Lena Micko som fått i uppdrag av regeringen att lyssna in vilka problem kommunerna står inför och vad man anser att krävs för att vända det kärva ekonomiska läget.

Enligt tidningsrapporten ska kommunerna få möjligheten att beskriva de olika ekonomiska utmaningar man står för. Riktigt är att många kommuner har problem med att klara ekonomin, men även andra som saknar kompetens för att klara det. Bland dessa är Vansbro kommun pga. ledningsbristen inom förvaltningen och svagheten inom politiken en av dem mest misskötta kommuner.

Enligt tidningen kommer K-rådet att lyfta fram från sin egen kommun bland annat de enormt höga kostnader kommunen har för socialtjänsten.

Misslyckandet inom socialtjänsten berodde på ledningens inkompetens och den usla personalpolitiken vi fortfarande får stå ut med. Mitt påstående bevisades efter att man anställde två konsulter som fick ordning i verksamheten. Mitt krav att byta ut tre chefer till att börja med är en del av lösningen för det ekonomiska problemet.

Tidningen fortsätter att citera k-rådet. Nu upphör statens ekonomiska stöd efter två år samtidigt som många behöver betydligt mer tid än så för att etablera sig, kostnader som då hamnar helt hos kommunen.

Då Kommunfullmäktige beslutade att antalet flyktingmottagande skulle ökas till trettio istället för tidigare tjugo per år föreslog jag att vi ska vänta med beslutet tills kommunen får kontroll på ekonomin. Alla partier ställde sig emot mig och var överens om att jag Kommunpartiets ordförande saknar respekt för solidaritet och anklagade mig att vara en rasist. Det är de som fortfarande styr kommunen som skrek högst.

Vad är det som Stina ska lyfta fram? Alliansen med hjälp av S & V har ju misslyckats med allt som de har beslutat om? Vi fick massor AFA, statliga stödpengar och extra 15 miljoner Lövfen pengar utöver de vanliga flyktingpengarna. Inte fick jag svar på vart pengarna tog vägen.

För att få ordning i ekonomin behöver vi minst 35 miljoner kronor, fem nya chefer och en ny politisk ordning utan egna intressen. Vi behöver nya viljekraftiga och framåtsträvande chefer för att nå målet av ekonomi i balans. (Läs min rapport ”köp ut de nu!” från den 23 november 2019).

Erfarenhetsmässigt kan vi utan tvekan konstatera att den här krisen kommer att upprepas igen och samma personer kommer att fortsätta med sina misslyckanden och kommer att hitta på nya förklaringar för sina misslyckanden. Att byta ut en ekonomichef löser inte problemen. Jag är ledsen att säga det, men jag måste upprepa att förvaltningscheferna är slutkörda och därmed även politikerna och måste som jag redan 2017 konstaterade bytas ut.

Då vi inte kan byta ut politikerna är den enda lösningen för att få ordning i kommunen och ekonomin en så kallad ”tvångsförvaltning” som många kommer att vara glada för. Även om jag är emot liknande lösningar, men kompetensen i kommunen hos de styrande räcker inte för en långvarig och acceptabelt lösning.

Redaktör Danielsson fortsätter, Enligt civilministerns pressekreterare, Jonas Lannering, handlar inte mötet den 3 februari om att ge de inbjudna kommunerna varken smäll på fingrarna eller en pengapåse att ta med hem.

Jag själv tror ändå att begreppet ”tvångsförvaltning” kommer att höras i salen och det vore det bästa för Vansbro kommuns del. Jag varken vill eller kan tala om andra kommuner, men tjänstemannaväldet har förstört vår fina Vansbro kommun. Politikerna som genom sin tystnad och oförmåga att sätta stopp för kaoset och de kontinuerliga misslyckandena bär hela ansvaret.

Wahan Ohaness Harutun

Grundare och ordförande Kommunpartiet, Vansbro kommun


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.